VedAromaAromatično bilje se koristilo hiljadama godina u obredne, medicinske i kozmetičke svrhe u drevnim kulturama Indije, Kine, Egipta, Vavilona, kao i u grčkoj i rimskoj civilizaciji. Istorijski zapisi pružaju detaljne opise njihove upotrebe u vidu fumigacija, tableta, praha, pomasti i ulja, kao i zanimljive recepte za lečenje brojnih bolesti.

Danas se aromaterapija definiše kao “vešta, odn. stručna i kontrolisana upotreba čistih etarskih ulja terapeutskog kvaliteta – isparljivih supstanci aromatičnog bilja – u cilju razvoja holističkog psihološkog i telesnog zdravlja i blagostanja”.

Od ključne je važnosti koristiti samo ulja najvišeg kvaliteta, 100% prirodna, potpuno čista, dobijena od biljaka iz divlje berbe ili organski gajenih, kao što je npr. linija VedAroma (v. www.vedaroma.com)


whyKako deluju?

Etarska ulja su vrlo moćne supstance. U stanju su da snažno deluju na naše fizičko, mentalno i emocionalno blagostanje: ona mogu da nam za tili čas podignu raspoloženje, razvesele nas, smire i

opuste; da podstaknu, motivišu i inspirišu; da harmonizuju i dovedu u ravnotežu naše emocije; da odstrane umor, tenziju, anksioznost, glavobolje, bol i umor; da podrže zdrav apetit i dobro varenje, zdrav san, mentalnu jasnoću, kretivnost i samo-pouzdanje; da probude osećanje blaženstava i sreće… i još mnogo toga.power024Priroda čula mirisa

Mirisanje se odvija kroz približno 10 miliona olfaktornih nervnih ćelija mukozne membrane u korenu našeg nosa. Mukozna membrane je jedino mesto u telu gde je centralni nervni sistem otvoren i u direktnom kontaktu sa spoljašnjim svetom. Iz ovih mirisnih ćelija izlazi 80 miliona izdanaka u vidu finih dlačica sa specijalizovanim receptorima koji primaju ogroman broj informacija iz sredine. Molekuli mirisa proizvode hemijske reakcije u ovim receptorima, koji se prenose kao električni podražaji direktno do limbičkog sistema – jednog od najstarijih delova našeg mozga – bez mešanja korteksa.

Limbički sistem je sedište emocija, pamćenja, kreativnosti, motivacije i regulacije autnomnog nervnog sistema, koji upravlja disanjem, otkucaijma srca i varenjem. Mirisi direktno utiču na ove funkcije, bez mešanja našeg svesnog uma.

Mirisi podstiču oslobađanje neurotransmitera, kao što su enkefalini, endorfini i serotonin, koji bude osećanja sreće i dobrog raspoloženja.

Mirisi etarskih ulja su stoga idealno sredstvo kojim možemo da utičemo na naša osećanja, popravimo svoje emocionalno raspoloženje, održavamo opuštenost i mir uma i probudimo osećanje radosti.


useNačin upotrebe

Etarska ulja se koriste u vidu raspršivača za osvežavanje i aromatizaciju prostora; za masažu; u uljima i maskama za lice; za parne kupke lica, za kupke celog tela, stopala i ruku; za utrljavanje u vlažnu kožu neposredno posle kupanja; za direktnu ili parnu inhalaciju; za nanošenje neposredno na kožu (razređena u baznom ulju ili čista); kao komprese, za ispiranje usne šupljine, kao dodatak kozmetičkim i prirodnim sredstvima za kućnu higijenu, u sauni, tokom kuvanja, za meditaciju i još na mnogo drugih načina.

U zavisnosti od neravnoteža, nanose se na slepoočice, iza uva, na radijalnu arteriju, grudi, srčanu čakru, krsta, ispod kolena, na zglobove, itd.

Etarska ulja deluju na svest, um, telo i kožu. Evo kako to izgleda na 2 primera:

 

lavender-highland-essential-oilLavanda

Smiruje, opušta, dovodi u ravnotežu, pročišćava um, telo i emocije

Telo: “prva pomoć” kod svih vrsta bolova i grčeva, uhobolje, zubobolje, glavobolje, prehlada, alergija, neuralgije, hipertenzije, palpitacije; omiljeno etarsko ulje dece koja ga rado koriste

Um/emocije: smiruje snažne emocije, stres, frustracije, razdražljivost, anksioznost i depresiju; vrlo delotvorna kod nesanice

Nega kože: dobra za sve tipove kože; izvrsna za opekotine, kožu izgorelu od sunca, modrice, rane, svrab, akne, strije, ekcem, dermatitis, kod ujeda komaraca; lavanda odbija insekte

 

geranium-rose-essential-oilGeranium

Telo: revitališe žensku energiju, ublažava hormonalne neravnoteže, PMS, menopauzu, ublažava neuralgiju, artiritis, edem; tonik za jetru, limfu, vene; zaustavlja krvarenje; izvanredan repelent za komarce (tj. odbija ih)

Mentalni/emocionalni: smiruje, opušta, podiže raspoloženje, harmonizuje; dovodi u ravnotežu emocije; oslobađa stres, uklanja nemir, anksioznost, depresiju, strah

Nega kože: blagorodan za sve tipove kože, revitališe kožno tkivo; čisti masnu kožu, koristan kod akni, ekcema, celulita, strija; opekotina, rana, herpesa.
Za svaku navedenu vrstu delovanja, etarsko ulje se koristi na način primeren toj vrsti neravnoteže.

Kako da koristite etarska ulja na najbolji način, uputiće vas vaši konsultanti Mahariši Aromaterapije.


Razlika između aromaterapije i Mahariši Aromaterapije

VedAroma plantsČesto čujemo pitanje: “Kakva je razlika između aromaterapije i Mahariši Aromaterapije”?

Mahariši Aromaterapija uključuje sva znanja, principe i dobrobiti klasične aromaterapije. Ona iskreno i duboko poštuje sve postojeće škole aromaterapije.

Pri tom, ona donosi i znanje o dravjama (lekovitim supstancama AjurVede). Dravje, odn. lekovite supstance dele se, po svojoj prirodi i svom uticaju, na Vata, Pita i Kafa dravje.

Vata, Pita i Kafa su doše, organizujući principi živog i neživog sveta.

Vata, Pita i Kafa doše, takođe, grade i našu konstituciju. Poznavanje konstitucionalnog sklopa osobe, tj.njene jedinstvene kombinacije doša, prirode prisutnih neravnoteža kao i Vata, Pita i Kafa osobina

etarskih ulja, omogućuje najfinije podešavanje upotrebe odabranih etarskih ulja, i njihovu maksimalnu delotvornost.


Darinka PejićDarinka Pejić

Tel: 065/260 46 80

E-mail: darinkapejic@gmail.com

Branko ČičićBranko Čičić

Tel: 069/21 94 563

E-mail: branko.cicic@gmail.com

Za one koji žele da prodube svoja interesovanja u vezi sa aromaterapijom, organizujemo Profesionalne tečajeve za konsultante Mahariši Aromaterapije i Tečajeve porodične Mahariši Aromaterapije.