Pravilna ishrana za dobro varenje

posted in: Recepti | 0

 

Pravilna ishrana za dobro varenje

 

»Bez pravilne ishrane, lek je beskoristan.
Sa pravilnom ishranom, lek je nepotreban.«
– drevna AjurVedska izreka

 

Osnovne činjenice o zdravoj ishrani

 

Kako varimo i asimiliramo našu hranu, jednako je važno kao i to – koliko i šta jedemo. Ako je varenje poremećeno, čak ni najbolja hrana neće obezbediti pravilnu prehranu. Slede tradicionalne AjurVedske preporuke, čija primena pomaže dobrom varenju i najpotpunijoj asimilaciji hrane.
 • Jedite onoliko koliko ste gladni. Izbegavajte da jedete kada niste gladni i ne odlažite obrok kada ste gladni.
 • Jedite, otprilike, u isto vreme svakog dana.
 • Nemojte jesti ni prebrzo, ni presporo.
 • Nemojte se prejedati. Jedite oko 3/4 Vašeg kapaciteta. Ne napuštajte sto ni gladni, ni previše siti.
 • Sačekajte da prođe 3-6 sati između dva obroka. Nemojte jesti pre nego što se hrana od prethodnog obroka dobro ne svari.
 • Jedite, kad god možete, dobro izbalansiran obrok, koji sadrži svih šest ukusa. (slatko, slano, ljuto, kiselo, gorko, oporo)
 • Sedite udobno pet do deset minuta nakon obroka. To omogućuje pravilno odvijanje procesa varenja.
 • Dobro žvaćite hranu. Varenje počinje u ustima.
 • Jedite svežu hranu, sveže spremljenu. Izbegavajte ostatke od prethodnog obroka.
 • Jedite organsku hranu, kad god je moguće. Strogo izbegavajte genetski proizvedenu ili modifikovanu hranu.
/Detaljna uputstva o pravilnoj ishrani možete dobiti na tečaju AjurVedske dijetetike.
Dijetu koja odgovara Vašem konstitucionalnom tipu i Vašim specifičnim neravnotežama i potrebama, dobićete u okviru preporuka na savetovanju sa Vašim konsultantom Mahariši AjurVede.

 Glavni principi pripremanja AjurVedske hrane

 1. Uvek jedite svežu hranu, sveže spremljenu.
 2. Jedite raznovrsnu, zdravu
 3. Kuvajte hranu mnogo sporije nego što je uobičajeno, na tihoj vatri, kako bi pravilno prošla kroz sve transformacije tokom kuvanja.

 Upotreba začina u pripremi hrane

Postoje dva glavna činioca, važna za pravilnu ishranu. Prvi je, upotreba samo zdravih namirnica (organska, zdrava hrana – sveže pripremljena) i drugi, da se potreba da se ojača Agni,  tj. da se maksimalno pomogne varenju, metabolizmu i procesu razvoja tkiva.
Začini su ključ za drugi faktor – jer pomažu transformaciji hrane u zdravo tkivo. Što je teža hrana koju jedemo, to je potrebnije da bude pravilno začinjena. Ishrana bogata hranljivim, jakim namirnicama (masti, slatkiši, meso, deserti) zahteva odgovarajuće začine ili će brzo dovesti do viška težine i začepljenja fiziologije.
/Detaljna uputstva o upotrebi začina možete saznati na tečaju AjurVedske dijetetike.
Informaciju o začinima koji odgovaraju Vašem konstitucionalnom tipu i Vašim specifičnim neravnotežama i potrebam, dobićete u okviru preporuka na savetovanju sa Vašim konsultantom Mahariši AjurVede.

OSNOVNI AJURVEDSKI RECEPTI

Recepti koji slede su osnovni recepti koje koristimo u pripremanju hrane u skladu sa ajurvedskim načelima. Mahariši AjurVeda preporučuje laktovegetarijansku ishranu, kao nutritivno potpunu i najzdraviju. Izbor namirnica, pa tako i jela, zavisiće od Vašeg konstitucionalnog tipa, stanja doša i postojećih neravnoteža. U pogledu samih recepata, slobodno se oslonite na tradicionalna jela Vašeg podneblja i na ukuse koje volite, na koje ste navikli. Naravno, možete koristiti i recepte za jela koja potiču iz drugih kultura, npr. mediteranske, evropske kontinentalne ili azijske.  U ovome, najvažniji je izbor namirnica, koji odgovara trenutnom stanju i potrebama Vaše fiziologije.

Gi

 Gi je pročišćeni maslac. Prema Mahariši AjurVedi, gi je najbolje ulje za sve tri doše, jer poboljšava varenje, a pri tom ne pogoršava Pita došu. Gi se može koristiti kao ulje za kuvanje, kao pomoć varenju, ili kao dodatak jelima, umesto maslaca. Prema preporuci lekara, gi se takođe koristi u istopljenom obliku, kao preparat u tretmanima fiziološkog pročišćavanja Mahariši AjurVede.
 Način pripreme
 1. Stavite 1/2 do kilogram neslanog maslaca u duboku, nerđajuću ili vatrostalnu posudu na vatru srednje ili slabe jačine. Pazite da maslac ne zagori dok se topi.
 2. Tokom narednih 30 do 40 minuta voda će ispariti iz maslaca (maslac sadrži oko 20% vode). Na površini tečnosti će se pojaviti grudvice mleka kao i na dnu šerpe.
 3. Sklonite tečnost sa vatre čim grudvice mleka postanu zlatno-braon na dnu šerpe; u protivnom, gi može da zagori. Primetićete da gi miriše na kokice i da se sa dna šerpe dižu mali mehurići.
 4. Ocedite talog iz gija dok je još vruć, sipajući ga kroz pamučnu tkaninu, postavljenu preko cediljke u nerđajuću ili vatrostalnu posudu. Gi je veoma vruć – budite oprezni sa njim.
 5. Gi se može čuvati na sobnoj temperaturi 3 do 4 meseca ili duže, u frižideru. Ukoliko se usled stajanja u frižideru stvrdne, samo ga malo zagrejte i on će se otopiti.
 6. Gi se kod nas može nabaviti u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane.

Jogurt

 Kupite u prodavnici malo pakovanje čistog jogurta, koje ćete kasnije koristiti za kiseljenje. Mleko koje treba koristiti: neobrano kravlje mleko.
 • Kuvajte mleko 10 minuta sa nekoliko komadića svežeg đumbira. Malo ga rashladite (na 40° C ili do temperature koja je nešto toplija od temperature tela).
 • Sipajte mleko u šoljice aparata za pravljenje jogurta.
Dodajte 1/4 kašičice jogurta u svaku šoljicu. NEMOJTE MEŠATI!
Ostavite da se kiseli do narednog dana.
Sačuvajte malu količinu novog jogurta, kojim ćete kiseliti naredni jogurt.

Lasi

 U Mahariši AjurVedi, jogurt i lasi se ne smatraju istom namirnicom. Pa tako, ako Vam se ne preporučuje jogurt, možete koristiti lasi. Jogurt ili lasi je najbolje uzimati nakon ručka ili kasnije, u toku popodneva. AjurVeda ne preporučuje uzimanje jogurta ili lasija uveče.
Lasi je vrsta jogurta, koja se smatra najzdravijom za varenje. Pravi se od razblaženog jogurta, uz dodatak nekih začina, radi ukusa, kao i da bi se proizveo željeni efekat.
Lasi treba da bude sobne temperature, a pije se na kraju ručka ili kao popodnevna poslastica.
 Slatki lasi
3 delova      vode (sobne temperature)
1 deo           jogurta
                   šećera
                   ružine vodice
                   (svežeg) kardamoma u prahu
Lasi za bolje varenje
3 delova      vode (sobne temperature)
1 deo           jogurta
prstohvat     soli*
prstohvati    kumina
1/4-1/2 kšč  iseckanog cilantra (svež oblik korijandera) ili nane
(Lasi za bolje varenje takođe se smatra dobrim kod problema sa gasovima.)
*Crna so u lasiju veoma je efikasna kao pomoć varenju. Blagog je sumporastog mirisa i ukusa. Ona obezbeđuje najbolju pomoć kod problema sa gasovima i varenjem. Crna so se može kupiti u svim tradicionalnim indijskim prodavnicama. Ako je nedostupna, možete je zameniti himalajskom soli.

Panir

 Pustite mleko da provri u velikoj šerpi. Vodite računa da ne iskipi. Dodajte limun i/ili jogrut dok se mleko ne zgusne i u čistoj tečnosti ne počnu formirati grudvice. Procedite panir, ostavite ga da se ocedi, ohladi i prosuši. Pritisnite panir nekim lakim predmetom. Jedite ga svežeg, ili ga isecite na isecite na kockice i propržite na giju, pre dodavanja u jelo.

Čapati

 Sledeći recept je dobar za Vata i Pita došu i od njega se dobija 12 porcija:
2 šolje                   neizbeljenog belog brašna
1/2 kšč                  soli
1/2-2/3                  šolje   mlake vode
Pomešajte brašno i so u činiji. Postepeno dodajte vodu dok se ne formira čvrsta loptica. Pospite brašnom. Pokrijte i ostavite da stoji 30 minuta.
Isecite testo na 12 delova i oblikujte ih u loptice. Razvijte loptice oklagijom na površini posutoj brašnom, u krugove prečnika 15 cm. Stavite čapati na zagrejani tiganj. Pecite ih oko 1 minut sa obe strane.
Stavite čapati direktno iznad plamena plina i pecite dok se ne naduva.

Supa od mung dala (mungo pasulj) ili crvenog/žutog sočiva

 Supa od mung dala (ili sočiva) se lako priprema i lako vari. Servirajte je uz beskvasni hleb ili pirinač i povrće. Žitarice i dal sadrže sve proteine. Uvek prvo očistite, operite i ocedite mung dal.
Slede sastojci za supu za 4 do 6 osoba:
1 šolja         prepolovljenog mung dala/crvenog ili žutog sočiva
6 šolja         vode
1 kšč            kurkume
2 kšč            samlevenog korijandera
2 kšč            oljuštenog i iseckanog svežeg đumbirovog korena
1 kšč            soli
2 kašike       gija/ili maslinovog ulja
1 kšč            semenki kumina
1 kšč            semenki gorušice
4 kašike       grubo iseckanog svežeg cilantra (list korijandera) ili peršuna

 

 1. Očistite, operite i ocedite prepolovljeni mungo dal.
 2. Stavite mungo dal, vodu, i začine u veliku šerpu, osim kumina i semenki gorušice. Povremeno mešajući, pustite da provri na jakoj vatri. Smanjite vatru na srednju jačinu. Kuvajte jedan sat ili dok se dal ne skuva i omekša. Povremeno promešajte da sprečite da se zalepi. Dodajte vode koliko je potrebno da bi dal zadržao željenu gustinu.
 3. Sklonite sa vatre, skinite poklopac, umutite žičanom mutilicom dok supa od dala ne postane kremasta.
 4. Zagrejte gi u maloj šerpici na srednjoj vatri. Kada se ugreje, dodajte kumin i semenke gorušice i pržite dok semenke ne potamne. Sipajte malu količinu dala u ispržene začine i promešajte, i sve to sipajte u šerpu sa supom. Držite pokriveno 1-2 minuta. Dodajte kurkumu. Servirajte garnirano sa cilantrom ili sitno seckanim listovima peršuna. Supu možete kombinovati sa različitim začinima i povrćem koje se dodaje u dal.

Salata od šargarepe i cvekle

 Ova salata daje prijatnu svežinu obroku i stimuliše proces varenja.
Šargarepa, sok od svežeg limuna, so, cvekla, lovor, crni biber, peršun, svež đumbirov koren.
 • Narendajte šargarepu, cveklu, i svež đumbirov koren. Dodajte peršun i lovor i sve promešajte. Garnirajte sa sokom od limuna, malo crnog bibera i soli.
 • Osobe sa Vata neravnotežom ili slabim varenjem treba da pojedu do 2 kašike ove salate, koju će dobro sažvakati.

Ručak u termosu

 Ručak u termosu je od velike pomoći svima koji u radno vreme nemaju pristup dobro skuvanom, potpunom obroku. Ručak u termosu obezbeđuje izbalansirani ručak – najvažniji obrok dana.
 • 1/4 šolje žutog prepolovljenog mung dala
 • 1/4 šolje basmati pirinča
 • 1-1/2 šola svežeg povrća, isečenog na male komade koji mogu stati u termos
 • 1 kašika gija
 • 2 šolje vode
 • celi ili samleveni začini po ukusu (so, biber, kumin, đumbir, kurkuma, itd.)
Kratko i na tihoj vatri propržite začine na giju. Dodajte mung dal, pirinač i iseckano povrće. Prelijte vodom, i dinstajte samo pet minuta. Dok je smesa još uvek vrela, brzo je sipajte u termos od jednog ili jedne četvrtine litra (možda ćete morati da se poslužite kašikom, ali nemojte da dozvolite da se smesa ohladi). Brzo zatvorite termos i ostavite zatvoreno oko jedan sat. Jelo će se u termosu skuvati samo od sebe i biće spremno za korišćenje nakon nekoliko sati.
Napomene:
 • Možda ćete morati malo da eksperimentišete sa količinama i vremenom kuvanja, da biste dobili najbolje rezultate. Tačno vreme kuvanje zavisi od
 1. vremena koje je proteklo od kuvanja i vremena konzumiranja
 2. od toga koliko termos dobro zadržava toplotu.
Ako je vreme između kuvanja i konzumiranja 5 do 6 sati, biće potrebno samo 2 minuta kuvanja.
Ako je vreme od kuvanja i konzumiranja 2 do 3 sata, biće potrebno 5 do 10 minuta kuvanja.
 • Pošto mung dal i pirinač znatno nabubre, biće Vam potrebna izdašna količina vode da biste dobili pravu gustinu.
 • Tvrđe povrće, kao što su šargarepa i cvekla zahteva jedan do dva minuta kuvanja sa pirinčem i dalom. Lakše povrće, kao što su spanać i lisnati zeleniš, mogu se dodati u jelo pre samog sipanja u termos.
 • Mung dal možete zameniti pasuljem ili sočivom. Tvrđe sočivo i pasulj zahtevaće znatno duže vreme za kuvanje. Pasulj ili sočivo treba prve kuvati 10-ak minuta nakon prženja začina, a zatim treba dodati pirinač i povrće, kuvati 2-3 minuta, a onda smesu usuti u termos.

Jačanje apetita i snage varenja

pre jela – za pokretanje vatre varenja
a) 1 kašičica sveže struganog đumbira, nekoliko kapi limunovog soka, trun soli
b) Etarska ulja: đumbir, bergamot, anis, kardamom, limun, limeta, spearmint: 2-3 kapi na 1/3 kašičice meda, popiti sa toplom vodom pre obroka

Digestivi

posle jela, za bolje varenje, transport i asimilaciju
a) (v. recept za lasi)
b) Etarska ulja: pepermint, kardamom, korijander, morač, anis, bosiljak, limun, pomorandža, limeta  2-3 kapi na 1/3 kašičice meda, popiti sa toplom vodom neposredno posle obroka
Izvrsne lakto-vegetarijanske RECEPTE možete pogledati na adresi:  http://www.organska.rs/index.php/recepti