Drugi međunarodni ajurvedski kongres

posted in: MAV vesnik | 0

Prof dr Tony Nader addressing the plenary session of IAVC 2

Drugi Međunarodni Ajurvedski Kongres

1-3 APRIL 2017 – LONDON, UK

 

Više od 300 delegata iz 55 zemalja, uključujući naučnike, lekare i farmaceute, stručnjake i u zapadnoj i u Ajurvedskoj medicine, diskutovali su o naučnim podacima o prevenciji bolesti, produženju dugovečnosti i ublažavanju specifičnih zdravstvenih tegoba, pomoću Ajurvede.

Njegova Ekselencija, Šripad Jeso Naik, Ministar AYUSH-a vlade Indije, odgovoran za razvoj i propagaciju tradicionalne medicine, uključujući Ajurvedu, u Indiji kao i u svetu, predovdio je visoku delegaciju ministarstva na kongresu.

Britanski parlamentarac Virendra Šarma ukazao je da je tzv. ‘Early Day Motion’ (preliminarna inicijativa) UK Parlament-a prošlog oktobra pozvala na integraciju Ajurvede u nacionalni sistem zdravstvene zaštite. Inicijativu je do sada podržalo 30 članova Donjeg doma i Doma Lordova. G. Šarma je predsedavajući “Sve-partijske parlamentarne grupe za tradicionalne indijske nauke”, a na kongresu mu se pridružio i Amarjeet Bhamra, Sekretar ove grupe.

Dr Hoze Saraiva Felipe, bivši Ministar zdravlja Brazila, a sada Sekretar Međuministarske komisije za planiranje i koordinaciju, došao je na Kongres sa Raja Luisom, kao deo visoke latinsko-američke delegacije. Dr Filipe je saopštio da je Kongres Brazila nedavno usvojio zakon kojim su Ajurvede, Transcendentalna Meditacija i drugi prirodni pristupi zdravlju postali dostupni u javnim zdravstvenim centrima širom zemlje.

Na Kongresu su se mogle čuti brojne vrhunske prezentacije o primeni Ajurvede u lečenju najvažnijih bolesti, sa značajnim rezultatima. Ovo uključuje prikaze Ajurvedskih strategija za unapređenje tipa 2 dijabetesa i koronarne arterijske bolesti, efekat Ajurvedskih pristupa optimalizaciji zdravlja mozga, personalizovane strategije tretmana gojaznosti, kao izvanrednu relevatnost Ajurvedskih dijagnostičkih postupaka za konstitucionalne klasifikacije duh/telo i personalizovane pristupe novih nauka genomike i epigenetike.

Na kraju kongresa, lideri tri Ajurvedske organizacije koje su bile domaćini skupa, potpisali su Rezoluciji sa preporukama u 10 tačaka, u cilju promovisanja Ajurvede na globalnom nivou.

Rezolucija, između ostalog, preporučuje saradnju sa nacionalnim, regionalnim i lokalnim vlastima u svakoj zemlji, kako bi se podržala primena Ajurvedskih principa u svakodnevnom životu.