PANČA KARMA

posted in: MAV vesnik | 0

PANČA KARMA – SEZONSKO ČIŠĆENJE ORGANIZMA

Smatramo sasvim prirodnim da održavamo mašine i alate koje koristimo, na primer automobil, laserski štampač, mašinu za pranje veša i drugo. Sasvim je normalno da nakon određene kilometraže promenimo ulje na motoru automobila, pregledamo crevo za dovod goriva, karburator, da s vremena na vreme zamenimo svećice, promenimo dotrajale delove, proverimo kočnice i učinimo sve što je potrebno da bi naš automobil nastavio da bezbedno radi. Već samo garež i prljavština koji se stvaraju tokom vožnje, vremenom će ozbiljno ugroziti njegovo funkcionisanje i, ukoliko se ne čiste, sigurno će dovesti do kvara automobila. Da se to ne bi desilo, savestan vlasnik ga redovno servisira.
Iako je ljudsko telo neuporedivo složenije i suštinski različito od bilo koje mehaničke naprave, ovo poređenje nam pomaže da shvatimo šta se dešava sa ljudskim telom koje takođe nakuplja otrove i nečistoće u toku svog funkcionisanja. Te nečistoće mogu da potiču i iz spoljašnjih i iz unutrašnjih izvora. Otpadne materije iz samog tela nastaju kao otpadni proizvodi metabolizma i ćelija. Primer za to su ćelije oštećene slobodnim radikalima. Iz spoljašnje sredine to su brojne nečistoće i otrovi koji zagađuju prirodnu sredinu, uključujući pesticide, herbicide, aditive u industrijski obrađenoj hrani, teške metale, industrijske otrove koji se izbacuju u reke, otrove sadržane u izduvnim gasovima automobila i industrijskih postrojenja, i dr.
Prema Mahariši Ajurvedi, svi ovi otrovi (kolektivno nazvani “ama“) blokiraju unutrašnju inteligenciju tela. Njihovom prisutnošću u telu, telo brže stari a njegove funkcije degradiraju. Vremenom, gomilanje ovih otrova dovodi do degenerativnih poremećaja i često, do neizlečivih bolesti. Telo poseduje mehanizme samopročišćenja, ali sa starenjem oni slabe. Ovo slabljenje je dodatno ubrzano visokom koncentracijom otrova i zagađivača u modernom industrijskom društvu.
Zapadna medicina se uglavno usredsredila na ubacivanje supstanci u telo, najčešće sintetskih, dobijenih farmacuetskim postupcima, pre nego na izbacivanje nezdravih iz njega, u nastojanju da se pomogne bolesnom organizmu ili da se ojača onaj još zdrav.
Mahariši Ajurveda sadrži grupu tradicionalnih ajurvedskih teapija, poznatih pod jedinstvenim imenom Pančakarma, koje se primenjuju strogo utvrđenim redosledom i telo pročišćavaju od nagomilanih nečstoća. Ovi postupci jačaju imuni sistem, obrću proces starenja i blagotvorno deluju kod brojnih bolesnih stanja.

Kako deluje

Tretmani pančakarme su osmišljeni tako da prvo rastvore nečistoće vezane u telesnim tkivima, a zatim se sve zajedno eliminišu iz tela. Svaki tretman je specifičan i zavisi od ravnoteža, odn. neravnoteža doša određenog klijenta. Pančakarma može da traje od 3 do 30 uzastopnih dana. Kao što je već rečeno, idealno je izvoditi je redovno – na početku svakog godišnjeg doba, kako bi se eliminisale nečistoće nakupljene tokom prethodnog godišnjeg doba. Najvažnije su proletnja i jesenja pančakarma.

Virećana i snehana

Nečistoće se obično skladište u masnim ćelijama u kojima mogu boraviti decenijama. Virećana i snehana, koji se još nazivaju i “priprema kod kuće“, u toku nekoliko dana, uz prilagođenu ishranu osobi na tretmanu, započinju proces oslobađanja viška masnog tkiva i nečistoća sadržanih u njima.

Abjanga

Abjanga je masaža celog tela toplim, herbalizovanim susamovim uljem, koju izvode dva tehničara/tehničarke koji uporedo rade na obema stranama tela. Zanimljivo je da su istraživači pokazali (Smith & Salerno 1991, 1992) da susamovo ulje, koje se najčešće koristi u abjangi, poseduje antikancerogena dejstva, posebno protiv melanoma i raka debelog creva. Japanski istraživači (Fukuda et al. 1990) su pokazali da susamovo ulje sadrži antioksidante, čija se snaga uvećava grejanjem – što je redovan deo tradicionalne ajurvedske pripreme ulja za korišćenje.
Odabir i redosled pokreta se veoma razlikuju od zapadne masaže. Abjanga je tako strukturisana da stimuliše oslobađanje otrova iz tela i jača cirkulaciju u podkožnim tkivima. Toplo susamovo ulje prodire kroz pore na koži, dopire do podkožnog masnog tkiva i rastvara nečistoće i otrove. Lekoviti ekstrakti u ulju dobijeni vrlo sofisticiranim postupkom herablizacije snažno pojačavaju delotvornost ulja. Uobičajena herbalizacija ulja koje se koristi u Mahariši Ajurvedi uključuje ravno 75 različitih vrsta biljaka! Koncentrati ovih biljaka prodiru u kožu i metabolišu se u organizmu. Prema tradicionalnim ajurvedskim tekstovima, njima se pripisuje uklanjanje ame (nečistoće) prvo iz kože, a zatim iz tkiva, gde uklanjaju blokade i amu iz različitih aspekata Vate, Pite i Kafe.

Udvartana

Udvartana je vrsta masaže koja se takođe izvodi u paru, aplikacijom specijalne paste od integralnog mlevenog zrnevlja, koja kožu čisti dubinski, pojačava cirkulaciju u potkožnom tkivu, efikasno uklanja naslage masnog tkiva, i značajno doprinosi gubljenju telesne težine.

Garšan

Garšan je samo-masaža sirovom svilom ili vunom, u vidu nročito skrojene rukavice, koju možete nabaviti u svakom Mahariši Ajurvedskom centru. Masaža garšan-rukavicom stvara trenje i proizvodi blagi statički elektricitet na površini kože, te pojačava cirkulaciju u telu. Garšan takođe pridonosi uklanjanju viška telesne težine i nečistoća u potkožnom tkivu. Naročito je efikasan u prevenciji i uklanjanju celulita.

Nasja

Nasja obuhvata masažu glave, sinusa, vrata i ramenog pojasa. Tokom nasje, inhalira se biljna para koja pomaže uklanjanju suvišne sluzi iz nosnih puteva i pluća. I nasja koristi specifične uljne formule jedinstvene za ovu vrstu tretmana.
Nasja pročišćava disajne puteve, blagotvorno deluje na sinuse, mozak i čula. Vrlo je efikasna kod glavobolja.

Širodara

Tokom širodare, nežan mlaz toplog, herbalizovanog susamovog ulja u kontinuitetu pada preko čelo, smirujući Vata došu i Vata poremećaje kao što su nesanica, opšta uznemirenost i anksioznost. Širodra veoma smiruje um, čini ga stabilnim i duboko opušta centalni nervni sistem.
Zanimljivo je da je propratni efekat širodare – veći sjaj tena, kvalitet kože koji ajurveda naziva “ođas“, koji čini da su neke osobe prirodno privlačne, nezavisno od crta lica, za razliku od drugih, kod kojih ođas nije tako izražen.

Svedana

Tokom svedane, telo udobno leži u kućištu od posebno odabranog, punog drveta, i uživa “utopljeno“ u herbalizovana isparenja. Temperatura je tek za nekoliko stepeni veća od uobičajene telesne temperature, ali dovoljna do podstakne znojenje. Isparenja omekšavaju i istežu kanale u telu, omogućujući nečistoćama da lakše izađu iz tela. Glava se nalazi izvan kućišta, položena na jastuk, a ajurvedski tehničar nežno masira čelo osobe hladnim kokosovim uljem. Svedana se prporučuje naročito kod konstipacije, problema u krstima, bolova zglobovima, glavobolja, astme, kašlja i dr.
U kombinaciji sa udvartanom, izuzetno efikasno uklanja višak masnog tkiva i doprinosi normalizaciji telesne težine.

Pinda svedana

U tretmanu pinda svedane koriste se platnene kesice ispunjene mešavinom prokuvanih biljaka kojima se trlja i oblaže telo osobe na tretmanu. Ovaj postupak je vrlo efikasan kod reumatičnih, kao i drugih mišićno-skeletalnih tegoba.

Basti

Postoji nekoliko vrsta bastija. U osnovi, svrha bastija je da se nečistoće iz raznih delova tela, olabavljene i povučene ka crevnom traktu prethodnim tretmanima, uklone iz tela.
Kako su debelo crevo i donji deo karličnog predela “sedište“ Vata doše, to je i basti najmoćniji tretman za uravnoteženje Vata doše. To je njegova primarna namena.
Basti deluje lubrikativno, uspostavlja ravnotežu svih doša, ishranjuje telo, jača ga, smiruje, doprinosi eliminaciji nečistoća i efikasno je sredstvo za mršavljenje.